Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου



Με αφορμή μια μεγάλη γιορτή που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Κίμωλο, προχωράμε λίγο την ιστορία μπροστά και σας γνωστοποιούμε την ιστορία της Αγίας του τόπου μας.
Η Οσία Μεθοδία, κόρη του Ιακώβου και της Μαρίας Σάρδη,γεννήθηκε στην Κίμωλο στις 10 Νοεμβρίου 1861. Βαφτίστηκε Ειρήνη και ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά μίας ευσεβής οικογενείας.

Σε ηλικία, όπως θεώρησαν οι γονείς της,' 'γάμου''την πάντρεψαν παρά τη θέλησή της, καθώς η ίδια ήθελε να αφιερωθεί στον θεό, με έναν Χιώτη ναυτικό, ο οποίος λίγο καιρό μετά σε ένα από τα ταξίδια του πνίγηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας. Το γεγονός αυτό η Ειρήνη το θεώρησε σημάδι της θείας κλήσεως της και αποφάσισε να αφιερωθεί στον θεό, πράγμα το οποίο επιθυμούσε από νεαρή ηλικία.

Ύστερα από την απαραίτητη προετοιμασία έγινε μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο της Σύρου Μεθόδιο από τον οποίο έλαβε το όνομα Μεθοδία.
Από τότε πέρασε τη ζωή της κλεισμένη στο κελί της, το Στιάδι, το οποίο βρίσκεται στο μέσα κάστρο της Κιμώλου, δίπλα από τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος του νησιού. Τηρούσε τους μοναχικούς κανόνες και έβγαινε από το κελί της μόνο για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και για να λάβει τη Θεία Μετάληψη ή να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό της που την είχε ανάγκη.

Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο εγκλεισμός της ήταν πλήρης και συμβούλευε από το μοναδικό παραθυράκι του κελιού της γυναίκες που την είχαν ανάγκη, Κιμωλιάτισσες και μη και ανακούφιζε τον πόνο τους δίνοντας τους λαδάκι από την ακοίμητη καντήλα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η Οσία Μεθοδία δεχόταν στο κελί της μόνο γυναίκες. Από μαρτυρίες Κιμωλιατών και μη, η Οσία τελούσε θαύματα τα οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι τελεί ακόμα και στις μέρες μας.

Σε ηλικία 47 ετών, ύστερα από ολιγοήμερη αρρώστια, εκοιμήθη στις 5 Οκτωβρίου 1908. Κατά γενική ομολογία έως και την επόμενη ημέρα του θανάτου της το σώμα της ήταν ακόμη ζεστό και εύκαμπτο.

Στις 15 Αυγούστου 1964 οι συμπατριώτες της συνέταξαν και υπέγραψαν ομολογία με την οποία την αναγνώρισαν ''πολιούχο και κηδεμόνα του νησιού καθώς και ευεργέτιδα''. Το 1962 χτίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν το ερειπωμένο κελί της, μικρή εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας και της Οσίας Μεθοδίας.

Στην εκκλησία αυτή μεταφέρθηκαν τα λείψανα της από τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους Αγίους Σαράντα έως τις 5 Οκτωβρίου 1991 που μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας της Οδηγήτριας της Κιμώλου. Στις 17 Ιουνίου 1991 πραγματοποιήθηκε η επίσημη αγιοποίηση της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου γίνεται ένα παραδοσιακό λαμπρό πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του νησιού, τον Κάμπο προς τιμήν της και στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής της και αργία για το νησί, μεταφέρονται τα λείψανα της από το Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στο εκκλησάκι της Οσίας και ψάλλονται εκεί.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Οσία Μεθοδία είναι η νεότερη Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την τιμούν σε όλη την Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το εκκλησάκι στο οποίο ήταν το κελί της Αγίας στο μέσα κάστρο, την μορφή της Αγίας και στην δεξιά φωτογραφία το κτίσμα που φαίνεται στο βάθος είναι το κάστρο της Κιμώλου.
Αυτός λοιπόν ήταν ο βίος της Αγίας μας,χρόνια πολλά σε όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου