Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η χλωρίδα και η πανίδα της Κιμώλου






Τα σημαντικότερα είδη ζώων που αποτελούν την πανίδα του νησιού είναι η φώκια monachus-monachus,η ενδημική κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri και η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis.

 
Όσον αφορά τη μεσογειακή φώκια πρέπει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως υπάρχουν μόνο 500 άτομα εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες  και 40 περίπου στην περιοχή της Κιμώλου και της Πολυαίγου τις οποίες επιλέγουν ώστε να γεννήσουν τα μικρά τους(6-8 μικρά ετησίως).




Σχετικά με την κόκκινη οχιά  ανήκει στα ελάχιστα ενδημικά είδη σπονδυλόζωων στην Ελλάδα μαζί με την μπλε σαύρα.Σπάνια το μήκος της ξεπερνά το 1 μέτρο,το χρώμα της είναι γκρι-καφέ και δεν είναι επιθετικό φίδι διότι φεύγει πριν γίνει αντιληπτή από τον άνθρωπο.Παρ' όλα αυτά το δηλητήριο της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.


 


Η λεγόμενη μπλε σαύρα δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά.Τα αρσενικά άτομα έχουν έντονους χρωματισμούς και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής σχηματίζουν θαλασσί στίγματα.Τα θηλυκά άτομα του είδους έχουν καφέ χρώμα.






Επιπρόσθετα,στα ερπετά της πανίδας της Κιμώλου ανήκει και η μεγάλη γουστέρα(ξεσκόρδουλας στα κιμωλιάτικα),μια πράσινη σαύρα που βρίσκεται σε θαμνώδεις περιοχές,καθώς επίσης και το νερόφιδο(Natrix natrix schweizeri),το γατόφιδο(Tellescopus fallax) και το ερημόφιδο(Eryx jaculus)τα οποία ζουν στις γούρνες και στις λίμνες και είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.



 

Στην πανίδα του νησιού ανήκουν και πολλά είδη πτηνών όπως είναι τα γεράκια,τα αγριοπερίστερα, οι πετρίτες, οι αετογερακίνες ,οι γλάροι, τα στρουθιόμορφα, οι θαλασσοκόρακες (καλικατσού στα κιμωλιάτικα) οι οποίοι κάθονται στα βράχια με ανοιχτά φτερά ώστε να τα στεγνώσει ο ήλιος και βουτούν στη θάλασσα τον μακρύ τους λαιμό για να ψαρέψουν, οι πέρδικες, ο μαυροπετρίτης ο οποίος ξεχειμωνιάζει στη Μαδαγασκάρη και την άνοιξη έρχεται στη Μεσόγειο για να γεννήσει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 75% του είδους φωλιάζει στα νησιά του Αιγαίου. Μέχρι το τέλος της άνοιξης φιλοξενούνται στον υρδοβιότοπο της Αλυκής πλήθος αποδημητικών πουλιών όπως ερωδιοί, κύκνοι, αμμοσφυριχτές, είδη σκαλίδρων, βαλτόκιρκοι και λεπτοραμφόγλαροι.






 

Στους υπέροχους βυθούς της Κιμώλου, εκτός από τη μεσογειακή φώκια, ζουν σπάνιοι αχινοί, αστακοί, πίνες, κοράλλια, διάφορα είδη ψαριών καθώς και θαλάσσιες χελώνες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως στη γειτονική Πολύαιγο ζουν σκορπιοί,αγριοκάτσικα και άλλα σπάνια είδη.




Στην χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνονται πάνω από 400 κοινά και σπάνια μεσογειακά είδη, εκ των οποίων τα 32 θεωρούνται 
πολύ σημαντικά, διότι είναι ενδημικά σπάνια και απειλούμενα. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει πλήθος φαρμακευτικών  και αρωματικών φυτών(σκίνοι, μυρτιές, θυμάρι, κέδροι, κρινάκι της άμμου, πουρνάρια, καπαριές, αρμυρίκια, άγριο αγιόκλημα, βούρλα, καλάμια, ελιές, συκιές, κλήματα, αμάραθος, θρούμπι, δενδρολίβανο και μανιτάρια. 









Επιπλέον, η φραγκοσυκιά, παρότι αποτελεί ξένο είδος, λόγω του κλίματος του νησιού έχει προσαρμοστεί και βρίσκεται σχεδόν παντού. Παράκτια φρύγανα συναντώνται στις πλαγιές και σε βράχους πάνω από τη θάλασσα όπως ο αλίφονας και το σταμναγκάθι. Η λαδανιά, το ρείκι, η λεβάντα, η αστοιβή και πυκνοί θαμνώνες όπως τα σχίνα, οι φίδες και οι αγριελιές βρίσκονται κυρίως σε ρεματιές. Τέλος, τα κρίταμα φυτρώνουν κοντά στις παραλίες, ενώ η ποσειδονία (Posidonia oceanica) σχηματίζει στο βυθό της θάλασσας φυκιάδες που εμπλουτίζουν με οξυγόνο τη θάλασσα και αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλά ψάρια και ασπόνδυλα.







Αυτά λοιπόν ήταν τα πιο σπάνια είδη ζώων και φυτών χωρίς φυσικά να αποκλείουν και τα πιο συνιθησμένα,τα οποία εξίσου βρίσκονται στο νησί.Απ'ότι καταλαβαίνουμε,όπως εμείς έτσι και αυτά έχουν βρει τον δικό τους επίγειο παράδεισο την ΚΙΜΩΛΟ!!!









































































































Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από την Κίμωλο και την Πολύαιγο.

1 σχόλιο: