Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αναβίωση κιμωλιάτικων εθίμων

Πριν λίγες ημέρες λάβαμε ένα μήνυμα από ένα φίλο της σελίδας και έτσι αποφασίσαμε, αντί να περάσουμε στο επόμενο ιστορικό θέμα μας, να βγάλουμε μια ανακοίνωση. 
Το μήνυμα αυτό αναφερόταν σε ένα παλιό κιμωλιάτικο έθιμο, το οποίο, όπως και τα περισσότερα έθιμά μας, με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. 
Το έθιμο αυτό αναφέρεται στον κιμωλιάτικο επιτάφιο. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου, οι Κιμωλιάτες κρεμούσαν κάτω από τον επιτάφιο μπουκαλάκια με νερό, ώστε να αγιασθεί. Τότε οι περισσότερες οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα μέλος που ήταν ναυτικός. Επομένως, έδιναν τα μπουκαλάκια  στους ναυτικούς, ώστε να τους προστατεύουν στα ταξίδια τους. 
Πιστεύουμε πως αυτό το χαμένο έθιμο( που αποτελεί ένα καθαρά κιμωλιάτικο έθιμο εφόσον γίνεται μόνο στο νησί μας) πρέπει να το επαναφέρουμε, όπως και όλα τα ξεχασμένα έθιμά μας. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το έθιμο, παρακαλούμε φίλους και μη της σελίδας να διαδόσουν την ανακοίνωσή μας και τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται, ώστε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.
Φανταστείτε την περιφορά του επιταφίου γύρω από το μεσαιωνικό μας κάστρο, με τα πανέμορφα εκκλησάκια και σπίτια του χωριού μας στολισμένα με κεριά και το κουδούνισμα από τα κρεμασμένα μπουκαλάκια να διαχέεται στην ατμόσφαιρα!
Πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και για αυτό το έθιμο και για όλα τα ξεχασμένα μας έθιμα.
Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας είτε μέσω του e-mail είτε γράφοντας σχόλιο στην συγκεκριμένη ανάρτηση άλλα και να έρθει σε επαφή με τον Κονδυλοφόρο. 
Τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιοι φορείς του νησιού μας θα ενημερωθούν και με την καλή διάθεση όλων μας, ελπίζουμε να απολαύσουμε και πάλι όλα μας τα ξεχασμένα έθιμα ξεκινώντας από το συγκεκριμένο.
Διανύουμε δύσκολους καιρούς και θεωρούμε πως είναι καλό να μην χάνουμε τις ρίζες μας και την ταυτότητά μας και να θεωρούμε ότι είναι τιμή μας και καμάρι μας που είμαστε ΚΙΜΩΛΙΑΤΕΣ!!!
Επίσης, θα επιθυμούσαμε όσοι Κιμωλιάτες και μη διατηρούν ιστοσελίδες που αφορούν το νησί μας, να επικοινωνήσουν με εμάς, ώστε να δημοσιεύσουμε τα link στην σελίδα μας για να δημιουργήσουμε ένα ''σύμπλεγμα'' από κιμουλιάτικες ιστοσελίδες. Εφόσον είμαστε όλοι ενωμένοι μπορούμε να οδηγήσουμε την Κίμωλο μας στην θέση που της αρμόζει!!
Η ομάδα του History of Kimolos

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Άγιος Αθανάσιος: Μια ξεχασμένη σπηλιά μας αποκαλύπτεται (Μέρος 2ο)


Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον γνωστό πλέον φίλο της σελίδας, Κονδυλοφόρο, για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έστειλε από το αριστουργηματικό έργο του παπά Γιάννη Ράμφου. Με την σειρά μας, λοιπόν, σας παραθέτουμε αυτές τις πληροφορίες.

Ο ναός κτίσθηκε 45 χρόνια πριν την έκδοση των ΚΙΜΩΛΙΑΚΩΝ (χοντρικά αρχές του περασμένου αιώνα) από τους Γεώργιο Χρήστου Λογοθέτη και Στυλιανό Δομίνικου Ράμφο.

Η πληροφορία περιλαμβάνεται στον β τόμο σελίδα 239 στην ενότητα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ που επιμελήθηκε ο αείμνηστος παπά Γιάννης Ράμφος ο ίδιος που επιμελήθηκε και την έκδοση των οκτάτομων ΚΙΛΩΛΙΑΚΩΝ.

Αυτά λοιπόν, όσον αφορά αυτό το πανέμορφο σπήλαιο. Ελπίζουμε να βρήκατε και εσείς αυτό το θέμα τόσο ενδιαφέρον όσο εμείς. Θα τα ξαναπούμε σύντομα στην επόμενη μας ανάρτηση.